۱۰:۳۸ ۱۴۰۳/۰۸/۱۴
مدیرعامل بنیادملی گندم‌کاران در گفت‌وگو با «اقتصاد معاصر»؛

ضرورت حمایت دولت از جوکاران در قبال واردات

مدیرعامل بنیادملی گندم‌کاران با بیان اینکه جو وارداتی کیلویی ۸۲۵۰ تومان در بندر امیرآباد قیمت دارد، گفت: دولت از ۱۵۰ یا ۲۰۰ هزار تن خرید صورت‌گرفته جو، به جز یک مقدار بسیار جزئی در استان گلستان، بقیه را تسویه کرده است.
ضرورت حمایت دولت از جوکاران در قبال واردات
کد خبر:۶۸۸۹

علی‌قلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندم‌کاران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصاد معاصر در رابطه با مطالبات کشاورزانی که جو به دولت تحویل داده‌اند، اظهار داشت: عددی که به عنوان جو از کشاورزان خریداری شد، بسیار اندک بوده است. فکر کنم مثلا حدود ۱۵۰ یا ۲۰۰ هزار تن بود؛ در واقع دولت در ابتدای فصل، تصمیمی بر خرید جو نداشت و به همین دلیل نیز میزان خرید آن، کم بود.

وی افزود: کشاورزان در سال زراعی که گذشت، جو کاشتند و آن را برداشت و چه‌بسا انبار کرده‌اند. در واقع برای خرید این محصول، هیچ اعلامی از سوی دولت اتفاق نیفتاد. البته سازمان تعاون روستایی در دو الی سه استان برای خرید ورود کردند.

ایمانی تصریح کرد: تولید جو امسال رقم خوب و قابل توجهی بود. ما امسال حدود چهار میلیون تن جو تولید کردیم اما مشکلی که داریم، بحث واردات است. 

وی افزود: وقتی جو در بندر امیرآباد بهشهر با قیمت حدودا ۸۳۰۰ تومان عرضه می‌شود، دیگر خرید جو بالای این عدد (یعنی این که دولت یارانه دهد) معنایی ندارد. 

ایمانی ادامه داد: وقتی جو با قیمت ۸۳۰۰ تومان عرضه می‌شود، ما در نظر می‌گیریم که با احتساب کرایه حمل و سود بازرگانی و همه این موارد، نهایتا جو با قیمت ۱۰ هزار تومان در بازار عرضه شود. این مساله به ضرر تولید داخل خواهد بود، چرا که هزینه تولید ما بالاتر از این عدد است. 

وی عنوان کرد: ما یک نگرانی هم برای سال پیش‌ رو داریم، چرا که قیمت جو برای سال زراعی آینده، از سوی شورای قیمت‌گذاری ۱۳۵۰۰ تومان مصوب شده است. 

مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران افزود: جو وارداتی، ۸۲۵۰ تومان در بندر امیرآباد قیمت دارد؛ یعنی زمان تحویل جو باید دستگاه‌های اطلاعاتی، امنیتی و نظارتی به شدت دقت داشته باشند که اشخاصی برای سود، جو خارجی را به جای داخلی تحویل مراکز خرید ندهند. قیمت بین این دو، یک فاصله چهار الی پنج هزار تومانی دارد. 

وی ادامه داد: دولت از ۱۵۰ یا ۲۰۰ هزار تن خرید صورت‌گرفته جو، به جز یک مقدار بسیار جزئی در استان گلستان، بقیه را تسویه کرده است. البته در صدد پرداخت معوقات هستیم. امسال اصلا شرایط مطلوبی نداشتیم و به همین دلیل نیز، سطح کشت جو امسال، احتمالا نسبت به سال کشت گذشته،۸۰ درصد پایین بیاید. 

ایمانی گفت: ما نباید خودمان را با روسیه و اوکراین یا جای دیگری مقایسه کنیم. ما اطلاعی از وضعیت کشت، شرایط بهره‌وری و یارانه‌ای این کشورها نداریم؛ ما در کشوری زندگی می‌کنیم که حدود ۴۰ درصد تورم وجود دارد. با این تورم و افزایش قیمت‌ها، هزینه تمام‌شده محصول ما بالاتر می‌رود. حالا اگر دولت، می‌خواهد از آشفتگی بازار جلوگیری کند، باید یارانه غیرنقدی به کشاورز بدهد.

ایمانی در پاسخ به این که در بودجه سال آینده، چه میزان اعتباری برای خرید تضمینی این محصول در نظر گرفته شده است؟ گفت: در بودجه صحبتی از سایر محصولات نیست. آنچه که مصوب می‌شود، گندم بوده که به اصطلاح ۲۵۰ همت، امسال برای این محصول و همچنین آرد و نان پیش‌بینی کرده‌اند. برای سایر محصولات، خود وزارتخانه و دستگاه‌های ذی‌ربط مثل سازمان تعاون روستایی و بازرگانی دولتی و ارگان‌های دیگر تامین منابع می‌کنند.

وی در رابطه با مقدار تولیدی جو کشور و مقدار نیاز کشور نیز تصریح کرد: ما چهار میلیون تن تولید داریم. اگر قرار بود دولت همه این تولید را با عدد ۱۳۵۰۰ بخرد، یک هزینه بالایی فقط برای این مساله باید پرداخت می‌کرد. 

ایمانی در مورد کل نیاز کشور به جو نیز یادآور شد: ۶ میلیون تن نیاز کشور است که نزدیک به ۲ میلیون تن از آن، از طریق واردات تامین می‌شود. دولت یا وزارت جهاد کشاورزی باید سازوکاری تعریف کند که جوی داخلی توسط سازمان تعاون خریداری شده و در بازارگاه بماند تا دامداران یا کارخانجات خوراک دام، آن را بخرند. 

وی در مورد کشور‌هایی که واردات جو از آن صورت می‌گیرد نیز گفت: ما قبلا بیشتر واردات را از اوکراین داشتیم اما هم‌اکنون قسمت اعظم واردات جو ما از روسیه است. این در حالی بوده که گاهی از برزیل یا آرژانتین نیز واردات داریم.

ارسال نظرات